
Mensvisie
Deze processen verlopen vaak onbewust en zijn niet (eenvoudig) te sturen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende aspecten:
Genetische/biologische aspecten
Denk hierbij bijvoorbeeld aan veranderende hormonen, ziekte, leeftijd, eetpatroon, (erfelijkheid ten aanzien van) ADHD, depressie, schizofrenie, autismespectrumstoornissen (ASS), gevoeligheid voor verslaving etc.
Psychologische aspecten
Zoals de manier waarop we denken over de wereld, opvattingen over het leven, de persoonlijkheid van iemand. Is iemand vrolijk, optimistisch, een doorzetter of ‘zwaar op de hand’.
Sociale aspecten
Zoals de manier van opvoeden van en door jezelf, trauma's, ervaringen op school, de buurt, de cultuur, eerdere relaties, emancipatie etc. De sociale rol die je hebt of zou willen spelen, status, wijze van conflictoplossing, communicatie etc.
Zoals al genoemd beïnvloeden deze verschillende aspecten elkaar. Dit een proces wat nooit stopt gedurende ons leven. Sterker nog al deze processen beïnvloedden interactief, continue de bouw cq structuur van de hersenen!
Ieder mens heeft problemen in het leven
Dat hoort erbij en je leert er ook van. Zonder de dalen beleef je ook de toppen niet! Bij elke fase die een mens - alleen of in een relatie - doorloopt kom je die tegen. Wanneer de oplossing niet in zicht komt en de situatie stagneert, is het nodig hier hulp bij te vragen. Niet dat hulp meteen de problemen kan oplossen, maar soms kan men er beter mee leren omgaan.
Wanneer mensen in problemen komen met elkaar, werken al deze aspecten op elkaar in. Wanneer je dan een partner en of gezin, werk of een andere sociale positie krijgt, neemt iedere betrokkene deze bovengenoemde aspecten met zich mee. Dan wordt het nog ingewikkelder.
Een systeemtherapeut kan dan gaan puzzelen welke aspecten specifiek bij deze mensen een rol spelen, en op welke wijze. Wat in eerste instantie een probleem is, kan te maken hebben met iets wat niet zo direct voor de hand lijkt te liggen. Of er, als gevolg van een interactie met een ander, er heel anders uit komen te zien. Dan komen de bovenstaande aspecten dus naar boven. Deze puzzel is dus erg belangrijk.
Maar ook de systeemtherapeut (ik dus) heeft te maken met al deze aspecten voor zichzelf en in contact met de cliënten. Door middel van opleidingen, supervisie en leertherapie, heeft deze leren kijken naar zichzelf en diens invloed in het cliëntcontact. Deze invloed is er altijd en zal zich nooit genegeerd kunnen worden in de therapeutische relatie. Deze onderlinge wederzijdse beïnvloeding ontstaat in systeemtherapie nog meer dan in individuele therapie. Ik zie mijzelf niet als ‘buitenstaander’ of observerende, spiegelende, therapeut maar ik zal mijzelf en mijn ervaringen juist gebruiken in dit hulpverleningsproces, om de cliënten goed te helpen en diverse zaken bespreekbaar te maken. Ik sta dus echt in contact met de cliënten in plaats van de observerende hulpverlener, daarnaast stel ik me open en direct naar u op.
Relatie- Gezinstherapie Arnhem kan u helpen met
-
Relatietherapie
-
Gezinstherapie
-
Individuele psychosociale therapie
Praktijkadres
-
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. -
06 - 34 52 81 44
-
Binnenvaart 25
6846 LB Arnhem
Overige gegevens
-
KVK-nr. 50385755
-
BTW-nr. NL001876672B53
-
Lid van NVRG, NVPA, EFT, RBCZ, TCZ, S.C.A.G.